L’Associació Napoleònica Valenciana, fundada l’abril de 2003, té la seua seu a Algemesí (València), i es dedica inicialment a l’estudi, divulgació cultural i recreació històrica de l’època napoleònica i la Guerra de la Independència en la Comunitat Valenciana. En l’actualitat, l’associació també recrea, a més de l’època napoleònica, diverses unitats militars, campaments d’època i població civil dels segles II al XVIII en tot el territori espanyol.

Entre els nostres projectes i activitats, cal destacar la creació del primer grup valencià de recreació històrica de l’època napoleònica (2004), l’organització de la primera recreació històrica d’una batalla a la Comunitat Valenciana, a Castalla, Alacant, el juliol de 2005, i la participació en diverses iniciatives culturals, publicacions i mitjans de comunicació, fet pel qual hem sigut uns dels pioners d’aquesta activitat a la Comunitat Valenciana.

 

ÉPOCA NAPOLEÓNICA

El nostre principal grup de recreació de l’època napoleònica és el “Regiment d’Infanteria de Línia de València 1808”, unitat militar l’origen de la qual es remunta a 1658 i que durant la Guerra d’Independència va participar en la defensa de València el 1808; les batalles de Tudela, Alcanyís, María, Belchite i la defensa de Saragossa el 1809, i les batalles de Tarragona, Lleida i Sagunt en 1811.

 

RECREANT ALTRES ÈPOQUES

Des de 2007 l’Associació Napoleònica Valenciana també es dedica a la recreació històrica d’altres èpoques, ampliant el seu treball en la recuperació de diverses unitats militars valencianes. Aquest any va participar en el tercer centenari de la Batalla d’Almansa (1707) i el 2008 va organitzar un dels primers grups de recreació espanyols del segle XVII, la “Milícia Efectiva de la Vila Reial d’Algemesí 1608”.

Un any més tard es van crear el “Tercio Viejo de Lombardía” i  els “Moriscos sublevats de Turigi”, tots dos del segle XVII. També s’organitzà la “Partida de Josep Marco, El Penjadet”, de l’època de la Guerra de Successió. Posteriorment es va organitzar un grup específic per a participar en esdeveniments de temàtica medieval: “Mercenaris de la Santa Mort”, que representa a les hosts i cavallers dels segles XIII al XV. En l’actualitat, compta amb altres grups napoleònics (117é Francés) i altres unitats militars des del segle II al XIX.

 

MERCATS MEDIEVALS I TEMÀTICS

Des de gener de 2009 l’Associació Napoleònica Valenciana també participa en mercats medievals i temàtics i, gràcies a la seua experiència prèvia en la recreació històrica, ha participat en els principals esdeveniments de país com a grups d’animació en totes les temàtiques; Gladiadors romans, Vikings, Medieval, Sarraïns, Almogàvers, Renaixement, Barroc, Moriscos, Pirates, Napoleònic, Revolucionaris, Fantasia, Far West i fins i tot Postapocalíptic.

 

RODATGES, ESDEVENIMENTS I ESPECTACLES HISTÒRICS

No solament ens dediquem a la recreació i animació de mercats temàtics, també comptem amb una llarga experiència en rodatges, sumant fins hui més de 30 documentals, una sèrie de TV («Las cartujas valencianas», el 2006) i una pel·lícula («Mina, sueños de libertad», el 2008). Altres activitats són els espectacles històrics i la participació en els grans esdeveniments de Moros i Cristians, així com en festes populars per tot el país. L’últim gran repte va ser escenificar, per primera vegada a Espanya, la segona part de l’obra de Victor Hugo, “Les Misérables”, que va tindre lloc als carrers d’Algemesí el novembre de 2018.

 

PUBLICACIONS I XARXES SOCIALS

La nostra associació elabora mensualment un butlletí informatiu gratuït que reben més de 2.400 destinataris de 30 països, en els quals es comuniquen les últimes novetats i projectes. També ha editat diversos llibres especialitzats i col·labora amb la premsa valenciana i diverses publicacions. Té una activa presència en xarxes socials i intenta adaptar-se als nous temps dia a dia.

 

__________________________________________________________