DIARI EL PUNT. Dilluns 13 desembre

Cambrils. Commemorant el setge

La Milícia Efectiva d'Algemesí, el Tercio Viejo de Lombardía i la companyia Traüt van representar el setge de 1640

L'agenda de Cambrils es va omplir d'actes per recordar els fets

Cambrils - Jordi OlàriaDurant la jornada d'ahir, Cambrils va commemorar el setge que va patir el poble l'any 1640. Durant la Guerra dels Segadors les tropes castellanes de Felip IV van sotmetre a setge el municipi de Cambrils i van acabar entrant i matant més de 700 persones que ja s'havien rendit. La jornada va començar amb una ballada de sardanes a la plaça d'Espanya amb la cobla Principal de Tarragona i els Amics de la Sardana de Cambrils. Va ser a la plaça del Setge, però, on es van concentrar la majoria dels actes.

Al matí s'hi va instal·lar la recreació d'un campament militar del segle XVII, a càrrec del Tercio Viejo de Lombardía i la Milícia Efectiva de la Vil·la Reial d'Algemesí. Els carrers del Barri Antic van ser l'escenari de la ronda dels soldats. Al migdia van arribar els actes més significatius. El discurs institucional va anar a càrrec del rector de la URV, Francesc Xavier Grau. Va recordar el setge com un atac no només a Cambrils, sinó com un exemple més dels atacs que ha patit el país al llarg de la història.

La coral Verge del Camí va oferir una cantada després de l'ofrena floral, que va acabar amb el cant d'Els Segadors. Amb tot el públic dempeus es va entonar l'himne, que va donar pas a la recreació històrica del setge de 1640. Hi van participar la Milícia Efectiva d'Algemesí, el Tercio Viejo de Lombardía i la companyia Traüt. A la mateixa plaça del setge es van delimitar els dos bàndols i, mentre un narrador anava explicant la història, els actors anaven reproduint els fets.

L'ús d'armes històriques com fusells i trabucs i fins i tot un canó, a més de les vestimentes, van ajudar els veïns de Cambrils a posar-se en situació. El fi de festa, un cop acabada la recreació històrica, el van posar els elements festius cambrilencs. El Ball de Bastons de Cambrils, els Gegants del Setge i el Grup de Diables Cagarrieres van aconseguir que el públic es quedés una estona més a la plaça del Setge tot i la ventada que hi feia.

********************

 

Volver atrás